تولید بیوسیلاژ از زائدات ماهی قزل آلا و توجیه اقتصادی محصول تولید شده
پذیرفته شده برای ارائه شفاهی
کد مقاله : 1190-CSERC (R2)
نویسندگان
1مسئول بخش بیوتکنولوژی آبزیان-پژوهشکده اکولوژی دریای خزر- موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور
2رییس پژوهشکده اکولوژی دریای خزر
3رئیس بخش تکثیر و پرورش آبزیان
4کارشناس ارشد بخش تکثیر و پرورش - پژوهشکده اکولوژی دریای خزر
چکیده
زائداتی که از ماهی قزل آلا در کارخانجات فرآوری تولید میشوند بین 47 تا 53 از کل ماهی را تشکیل می دهند. زائدات مذکور، سوبسترای مناسبی جهت تبدیل به پودر نبوده زیرا دارای کیفیت و زمان ماندگاری بسیار پائینی می باشند. از اینرو تولید کنندگان آرد ماهی رغبتی به استفاده از آن جهت تبدیل به آرد ماهی نشان نمی دهند. یکی از روش های مناسب بازیافت و بهره برداری از زائدات ماهی، تولید سیلاژ با استفاده از روش میکروبی (باکتریهای لاکتیک) می باشد. در این مطالعه، تولید بیوسیلاژ با استفاده از باکتریهای لاکتیک مورد بررسی قرار گرفته و پس از آنالیز کیفی، قیمت تمام شده آن با آرد ماهی مقایسه گردید. نتایج نشان داد که بیوسیلاژ تولید شده دارای پروتئین بالایی بوده (51/65) و پروتئین های مذکور از قابلیت هضم بالایی برخوردار بوده و محصول تولید شده بواسطه pH اسیدی، دارای زمان ماندگاری بالایی می باشد و میتوان از آن بعنوان جایگزین آرد ماهی، در جیره آبزیان استفاده نمود. قیمت نهایی بیوسیلاژ تولید شده، 27500 ریال بوده که به مراتب پائین تر از آرد ماهی می باشد.
کلیدواژه ها